About This Project

The Elements, Almondvale Shopping Centre Car Park

 

Architect: BDP Architects
Main Contractor: Miller Construction
Installer: (External) Lakesmere Limited. (Internal) Grainger Building Systems
System: Optima Baguette
Material / Finish: PPC Aluminium Rainscreen Cladding 
Location: Livingston

 

The Elements, Almondvale Shopping Centre Car Park

 

Sotech has proved to be just the ticket for a recent car park development in Scotland after the leading manufacturer created a bespoke extruded aluminium baguette rainscreen cladding system that would successfully replicate the appearance of traditional terracotta.

 

The Elements, Almondvale Shopping Centre Car Park

 

Clad in terracotta tiles, the new multi-storey car park at Almondvale Shopping Centre boasts baguette screens between each floor to provide natural ventilation and daylight. To help reduce cost, installation time and the structural load of the building, Sotech worked closely with contractors Lakesmere to create the Optima MAS baguette sunscreen system which, constructed from lightweight aluminium, boasts a unique five-component textured PPC finish that gives the look and feel of terracotta.

 

The Elements, Almondvale Shopping Centre Car Park

As well as being more cost-effective, Sotech’s Optima MAS baguette sunscreen is also fully-recyclable and can, with a module measuring 2.7m by 1.8m weighing just 40kg, can be factory-assembled for faster fitting on site.

 

The Elements, Almondvale Shopping Centre Car Park

The highly flexible Optima MAS baguette rainscreen cladding system is available in three textured paint finishes, from dark and light shades of traditional terracotta to anthracite grey and can be assembled to meet most specific design requirements. All conventional RAL finishes are also available.

 

Category
Aluminium, PPC, All Case Studies, Car Parks, Retail