Technical +44 (0) 191 587 9213 | General Enquiries +44 (0) 191 587 2287
Greenwich Blade Optic Cloak in Sotech Perforated Rainscreen Panels 5

Cubist Effect Created by Sotech Perforated Rainscreen Panels for new Greenwich Energy Centre (Optic Cloak), London

Fusing art with architecture, the design has been influenced by the ‘dazzle’ camouflage of the First World War and ideas from Cubist and Futurist paintings.

A feat of modern engineering, the Greenwich Peninsula Energy Centre is to pump hot water to the thousands of homes and businesses across the new Greenwich Peninsula – a thriving new 48 acre district outlined by 1.6 miles of waterfront.

As part of the new energy centre, Sotech was asked to provide 1570sqm of Bespoke Cassette Panels (1135 No. panels -916no. + 219no. Long) to create the flue tower element of the building, known as The Optic Cloak. It was designed by renowned British artist Conrad Shawcross RA in collaboration with C.F Møller Architects.

Formed from perforated 4mm J57s anodised natural silver, the mesmorising design was created using an aluminium sub-frame which supports triangular anodised rainscreen panels manufactured by Sotech. Mound lugs we used to secure the panels on site. Each panel was perforated and folded at different angles to create complex geometric patterns that filter natural light in the day and integrated lighting at night to create different visual effects. The materials and finishes were selected to fit the local environment – outlined by 1.6 miles of seawater – and meet a wind load performance requirements.

Greenwich Blade Optic Cloak in Sotech Perforated Rainscreen Panels 4

 

 

“The product produced by Sotech in the main was of high quality and the project appearance is stunning which should afford some credit to Sotech. The project highlighted the need for a more robust production processing system within Sotech manufacturing”, said a team member from Sotech.

To complete the project, Sotech and Lakesmere worked closely together to meet the performance requirements of the flue tower. Sotech provided expert advice on quantification and stiffeners and on how best to accommodate exceptionally long panels. For assurance, Sotech worked with an external supplier to verify that the longer panels could indeed be perforated by creating a test panel from smaller sheets during the specification process. 20% of the project needed this service. Throughout the project, Sotech were on hand as constant programme updating was required.

Specifically, Sotech compiled a full set of manufacturing information (166 No. Types) by converting a simple rhino zero thickness skin model assembly supplied by Lakesmere with spreadsheet quantification to full sheet metal parts in Spaceclaim for export to Radan and corrected quantification and reference errors found in the spreadsheet schedules by the creation and comparison of Spaceclaim model generate bills of materials.

In addition to the Optic Cloak, Lakesmere, who worked alongside main contractor Kier Group PLC, designed and installed the thermally-efficient roof of the main building alongside a complex cladding package that included composite wall panels, structurally glazed curtain walling and glass doors. To maximise the energy efficiency of the building, Lakesmere’s package also included the installation of a large louvre screen for ventilation and horizontal brise soleil blades which have been fixed to the curtain wall mullions

Greenwich Blade Optic Cloak in Sotech Perforated Rainscreen Panels 10

 

Whilst supplying energy was a driving force of the main contractor Kier’s brief, the client Knight Dragon wanted its new facility to become a visual landmark for London’s newest neighbourhood. Just one Tube stop from Canary Wharf, Greenwich Peninsula will be a thriving district. Here, 10,000 homes will combine with 48 acres of open green spaces, and a commercial district encompassing 3.5 million square feet of shops, hotels, schools and public facilities.

Close
Download List (0)

No downloads in list yet. No downloads in list yet.

Close
0